Om Trollehöjds Birma

I slutet av sjuttiotalet kom den första heliga birman in i mitt liv, Hammardalens Saga var namnet på denna lilla birmafröken. Hon fick bli sällskap till min svartvita europé av okänt ursprung, vars namn var Nusse. Nusse låter maskulint, jag trodde att det var en hane tills han fick värkar och vi åkte i ilfart till djursjukhuset, där veterinären talade om att hon är fullt frisk. Hon var mitt uppe i en förlossning. Där stod jag och såg fånig ut. Jag fick bara fram att det hade jag ingen aning om.

 

Nu fanns det två katter hemma, men en birma till skulle vara roligt. Jag köpte Krusestorps Cerina, en brunmaskad skönhet. Hon ställdes ut i Stockholm 1978 för Jan Högberg, en av pionjärerna i svensk birmaavel. Där blev hon Best in show och slog ut ungefär ettusen andra katter. Det var så det började.

 

Stamnamnet Trollehöjd's blev godkänt 1979. Cerina fick endast två kattungar, varav den ena hette Trollehöjd's Herkules. Hans far var Hassellidens Ceasar som blev årets birma 1980, så Herkules hade fina anor. Herkules blev pappa till flera fina birmor, som i sin tur gick vidare i avel. Cerina blev årets katt 1979. Totalt vann hon över perser och alla korthårskatter.

Kattungar

Trollehöjds Jupiter

Trollehöjds Memory

Trollehöjds Venua

Magni interdum metus ut mattis

Quisque proin nam eget gravida

Tincidunt porttitor fermentum

Quis dolor donec velit cursus

Porttitor anteros pede penatibus

Våra katter

Trollehöjds Xianqu

Trollehöjds

Trollehöjds

Condimentum vitae molestie

Aliquam enim erat magna pede

Odio magnis nunc quis tortor

Ultrices dapibus habitase enim

Birmaringen

 

Medlem i Birmaringen